Bergen kaas kasten en informatiebeheer – ziet u het verband?

Ik kan me niet ontdoen van enkele mijmeringen… en informatiebeheer is al zo ernstig dat we soms even de emoties kwijt moeten? Niet? Ik laat me maar even gaan op deze vroege zondagmorgen…

Hoe belangrijk informatiebeheer is, zien we dezer dagen nog maar eens… De magistraat die het dossier van de moordenaar van 2 zweden moest behandelen, heeft het dossier nooit in zijn handen gekregen, omdat… het in een verkeerde kast lag….Menig archivaris voelt de haren in de nek stijgen vermoed ik…

Mensen raken papieren kwijt, leggen iets verkeerd en dan gebeuren de ergste dingen. Ik leef mee met de mensen in oorlogsgebied. Het archief of je eigen kast waar belangrijke informatie in ligt moet maar eens aan flarden geschoten worden… Wie ben je dan nog?

Systemische fouten hebben soms te maken met niet goed lopende informatieprocessen. Hoe komt het dat een dossier in een verkeerde kast geraakt? Maar ook: waarom was er nog geen vraag uit Tunesië  waarom er (nog) geen reactie vanuit België kwam? Is er dan geen standaard voor het uitwisselen van belangrijke dossiers? Zo geraken dingen vergeten…

Informatie verkeerd ordenen, bewust ombuigen naar fake news, desinformatie. In een paar maand tijd zien we zoveel krachtige voorbeelden. Je zou er mens en god bij vergeten.

Er is nog werk aan de winkel! Na informatie aan zee, zie ik bergen werk in de sector. Misschien eens denken aan een “Informatie in de bergen” of Vlaamse Ardennen?  Zo dacht ik het toen ik met dochterlief in het grootwarenhuis  -dat weer nog eens groter werd- inkopen deed… en we hopeloos zochten naar die Appenzeller in de meterslange kaasafdeling. Kazen worden er duidelijk niet alfabetisch geordend, ook niet volgens SISO, of een ZIZO…

Gelukkig zijn onze bibliotheken, onze kasten niet geordend volgens de kazen…

Met deze troost en zekerheid van geen te felle geuren kijk ik met frisse blik naar komende week…

Nog een fijn streepje zondag en anders een goede werkweek…
Luk

 

2 gedachten aan “Bergen kaas kasten en informatiebeheer – ziet u het verband?”

Geef een reactie

%d