Home

  • De bibliotheek van Maarkedal is op zoek naar een bibliotheekdeskundige

    De bibliotheek van Maarkedal is op zoek naar een bibliotheekdeskundige voor een onmiddellijke indiensttreding. Maarkedal is een gemeente in de Vlaamse Ardennen en telt ruim 6000 inwoners.

    Functieomschrijving
    De bibliotheekdeskundige neemt, onder coördinatie van het afdelingshoofd Leven en Vrije Tijd, de leiding over de dagelijkse werking van de bibliotheek. Samen met de bibliotheekassistenten verzorgt de bibliotheekdeskundige de permanentie tijdens de openingsuren van de bibliotheek. De bibliotheekdeskundige zorgt voor het aanbieden van een aangepaste collectie en komt mee tegemoet aan de behoeften aan ontspanning, informatie, vorming en ontwikkeling van de bibliotheekgebruikers.  Er zijn 3 personeelsleden actief in de bibliotheek. Geïnteresseerdenkunnen zich wenden tot Davy Haelters, via mail davy.haelters@maarkedal.be of telefonisch 055 33 46 50

  • Is jouw boekenhoek al LGBTQI+- en genderproof? Verrijk je aanbod met deze tips

    Prinsessen die wachten op hun redder: veel klassieke kinderboeken staan vol met genderstereotypen. Wil jij een klasbib waar élke leerling zich in herkent? Check deze boeken-tips voor kleuter, lager en secundair. LGBTQI+- en genderproof.

    Bron: https://www.klasse.be/

    Lees verder.

  • Nieuw elan voor Boektopia: een groot boekenfeest in heel Vlaanderen!

    Vanaf dit najaar krijgt Vlaanderen weer een grote boekenbeurs waar alle uitgevers en boekhandelaars aan deelnemen. Het nieuwe, jaarlijkse boekenevenement zal ‘Boektopia’ heten en zal telkens tijdens de herfstvakantie plaatsvinden. Voor de eerste editie zal Kortrijk gaststad zijn. Terzelfdertijd zullen er tijdens de hele maand november tal van activiteiten in heel Vlaanderen plaatsvinden. Dat laten Vlaams minister van Cultuur Jan Jambon, de GAU (Groep Algemene Uitgevers), Boekhandels Vlaanderen en de partners van het BoekenOverleg vandaag weten.

    Bron: http://www.vvbad.be

    Lees verder.

  • Schrijf je in voor Informatie aan Zee

    Groot nieuws: het programma van Informatie aan Zee 2023 staat online! Kom samen met je collega’s en laat je inspireren door het thema Impact. Ontdek hoe onze sector zich relevant kan houden in onze samenleving. Schrijf je in.

  • Studiebezoek KBR

    Op 17 mei trokken de studenten Informatiebeheer naar de Koninklijke Bibliotheek voor een studiebezoek. Het werd een boeiende rondleiding.
    Hieronder vind je een fotografische impressie.

  • Virtuele rondleidingen Monastieke manuscripten Mmmonk

    Laat je rondleiden door de manuscripten van mmmonk en kom meer te weten over de auteurs, de kopiisten, de materialen, de lezers en de bibliotheken in de abdijen. Deze pagina wordt geregeld aangevuld met nieuwe rondleidingen.

    Mmmonk staat voor Middeleeuwse Monastieke Manuscripten – Open – Netwerk – Kennis. Het is een samenwerkingsproject van de Openbare Bibliotheek Brugge, de Universiteitsbibliotheek Gent, het Grootseminarie Ten Duinen in Brugge en het Bisdom Gent. De Vlaamse Overheid (departement Cultuur, Jeugd en Media) subsidieert het project.

    Naar de rondleidingen.

    (via Nieuwsbrief Heemkundige Kring Overmere)

  • Nooit meer zwemmen op het droge

    Op 22 mei 2023 vond de inspiratiedag ‘Werkplekleren in het hoger onderwijs’ plaats, georganiseerd door Arteveldehogeschool in Gent. Het was een dag vol interessante lezingen, workshops en netwerkmogelijkheden voor docenten, mentoren en andere geïnteresseerden.

    De dag begon met een welkomstwoord door Kristof Punie, opleidingshoofd van de graduaatsopleidingen Business & Management, gevolgd door een panelgesprek met getuigenissen van studenten uit verschillende opleidingen. Er werd gediscussieerd over ervaringen en uitdagingen van het werkplekleren. Daarna volgde een inspirerende presentatie van Jan Wilmots, die inzichten gaf in de evolutie en laatste ontwikkelingen op het gebied van werkplekleren. Meteen was de toon gezet voor een dag vol nieuwe inzichten en ideeën! Tijdens de lunchpauze was er gelegenheid tot netwerken met elkaar, waarna je een keuze kon maken om twee ‘show-and-tell’-pitches mee te volgen. Vervolgens konden de deelnemers kiezen uit één van de verschillende workshops, zoals ‘Hoe coachen bij het werkplekleren’, ‘Omgaan met inclusie op de werkvloer’ en ‘Hoe neurodiverse mensen een positieve impact hebben op de organisatie’. Deze workshops waren interactief en praktijkgericht, waardoor de deelnemers direct aan de slag konden met de opgedane kennis en vaardigheden.

    Deze inspiratiedag was zeker succesvol! De deelnemers gingen naar huis met praktische handvaten en inspiratie om werkplekleren in het onderwijs toe te passen en zo het leren van studenten te verbeteren. Zowel de organisatoren als deelnemers kunnen terugkijken op een geslaagd event. Hopelijk volgen er in de toekomst meer van deze inspirerende evenementen om het onderwijs verder te innoveren.

    Joris Blomme

  • Mediawijs in het lager onderwijs

    Zes graduaatsstudenten ‘Informatiebeheer: bibliotheek en archief’ trokken op donderdag 11 mei richting ‘de Leefschool’ in Oosterzele om de leerlingen uit het vijfde en zesde leerjaar mediawijs te maken.  

    In februari 2023 kregen de studenten in het kader van het vak ‘werkveldlab’ de vraag of ze aan de slag konden rond mediawijsheid in het lager onderwijs. Na een brainstormronde waarin tonnen informatie werd verzameld via Mediawijs, Childfocus en een heel aantal boeken, werden de krijtlijnen duidelijk. De studenten besloten om zich te focussen op 6 onderwerpen: sexting, grooming, phishing, wachtwoordgebruik, sociale media en fake news.  

    Om niet te vervallen in saaie, droge materie, toonden de studenten zich van hun meest creatieve kant en besloten ze om twee spelletjes uit te werken. Het eerste spel werd een variant op het alombekende ‘Weerwolven’. Burgers uit de stad Wakkerdam werden geteleporteerd naar Pixelburg, waar de gsm-gebruikers geteisterd werden door virussen. Om die virussen succesvol te verslaan, moesten de leerlingen een aantal mediawijze vragen oplossen.  

    Het tweede spel werd een variant op ‘Slangen en ladders’. Het doel van het spel was nog steeds om als eerste alle vakjes te doorlopen, maar het spelverloop werd aangepast. Voor elk ‘normaal’ vakje waarop de leerlingen belandden, kregen ze een situatiekaart. Daarop stond een bepaalde situatie beschreven die zich op het internet kan voordoen. De leerlingen bespraken onderling hoe ze daar het best mee om konden gaan.  

    Op sommige vakjes konden de leerlingen minigames spelen. Varianten van ‘Black stories’, ‘What do you meme?’, ‘Oxo’ en ‘Mastermind’ gaven de kinderen de mogelijkheid om meer te weten te komen over fake news, het instellen van een goed wachtwoord en phishing.

    Zowel de studenten als de leerlingen blikken terug op een leerrijke en fijne ervaring. De Leefschool neemt wellicht een deel van het lesmateriaal in gebruik en de kinderen zijn nu hopelijk nog beter gewapend tegen de mogelijke gevaren van het internet. Op naar een volgende samenwerking! 

  • Beiaardboek van Joannes de Gruijters

    Het autografische manuscript van de Antwerpse stadsbeiaardier Joannes de Gruijtters is een unieke bron voor de beiaardpraktijk aan de Antwerpse Onze-Lieve-Vrouwekathedraal en, in het algemeen, een bijzonder waardevolle bron voor de handgespeelde profane beiaardmuziek uit de achttiende eeuw. De keuze van de werken en de verschillende manieren van adapteren aan de beiaard, zorgen voor een unieke, eigentijdse kijk op de nationale en internationale muziek van de eerste helft van de achttiende eeuw. Bovendien wordt het repertoire uit de Gruijtters’ beiaardboek momenteel nog gespeeld, bewerkt en (gedeeltelijk) gepubliceerd.

    Het document is online te bekijken via de website van de Bibliotheek van de Koninklijk Conservatorium Antwerpen

    (via nieuwsbrief Heemkundige Kring Overmere)

  • Before ChatGPT

    “Als je alle interne content op een coherente manier kunt voeden aan generatieve AI, kan je een enorme efficiëntieslag maken in je bedrijf. Geloof me vrij: we gaan de komende jaren allemaal op zoek zijn naar content scientists.”

    Dit geldt trouwens niet enkel voor bedrijven, zeker ook voor overheden.

    Peter Hinssen slaat de nagel weer op de kop in De Tijd.

    Met dank aan Lie Lauwers.

    Verder lezen op de site van De Tijd.

%d bloggers liken dit: