Home

  • Afstudeerbeurs Graduaat Informatiebeheer – save the date

    De studenten van het graduaat informatiebeheer van Arteveldehogeschool nodigen u graag uit voor de eerste afstudeerbeurs van 2024.

    Op 11 januari 2024 tonen de afstuderende studenten zich van hun beste kant tijdens het evenement “Terug naar de Informatiebron”, waar ze niet alleen hun eigen projecten toelichten, maar ook een blik werpen op de werkveldlabs die sinds vorig academiejaar deel uitmaken van het leerprogramma. Ook alumni komen aan het woord om hun ervaringen te delen als starter in de informatiesector.

    Het programma voor dit event is:

    13u30: Onthaal

    14u: Welkomstwoord An Beghein, hoofd graduaatsopleidingen Mens en Samenleving

    Welkomstwoord studenten

    14u10: Werkveldlabs: Sinds vorig academiejaar gaan de studenten binnen de opleiding samen aan de slag met concrete projecten uit het werkveld. Tijdens de afstudeerbeurs krijgen studenten en docenten het woord om over enkele van deze werkveldlabs toe te lichten.

    Alumni: De voormalige studenten van de graduaatsopleiding komen vertellen over de opleiding en hun eerste ervaringen in het werkveld.

    15u30: Posterbeurs: de afstuderende studenten stellen hun eindprojecten voor

    17u: Afsluitend woord

    Ben je geïnteresseerd om dit evenement bij te wonen? Schrijf je dan alsjeblieft in via deze link , zodat we genoeg zitplaatsen en versnaperingen kunnen voorzien.

    Locatie: Arteveldehogeschool, Zwijnaardsesteenweg 312/316, 9000 Gent

  • Digitalisering in de erfgoedsector

    Deze middag kwam mevr. Katrien Steelandt praten over de digitale strategieën en praktijk binnen de erfgoedsector. Mevr. Steelandt is coördinator e-cultuur binnen Musea Brugge. Ze bracht een boeiend verhaal over de diverse digitale toepassingen binnen de museale sector. Het ging over de nieuwe museumsite Bruusk, over crowdsourcing, toepassingen als Axiell en Memorix en ze toonde de ongelofelijke mogelijkheden van IIIF. Voor dit laatste gebruikte ze een van de topstukken uit Musea Brugge als voorbeeld, “De bewening van Christus”, door Hans Memling. Aandachtige studenten zagen heel wat details, zoals een rib en een gebit, wat meteen de vraag opwier wat de relatie is tussen het tafereel (Christus is net van het kruis genomen) en het gebit!

     

  • Op stap met studenten Artevelde en Henallux

    Studeren dat is ook vooral je blik verruimen. En dat deden we met de studenten Informatiebeheer letterlijk. Op maandag 20 november gingen we immers samen met de collega’s van de Bachelor Bibliotheekwezen aan Henallux Hogeschool op bezoek bij enkele bibliotheken in Brussel. ‘s Ochtends stond een rondleiding in de moedertaal op het programma in de KBR, na de middag gingen we afwisselend naar de Franstalige en Nederlandstalige openbare bibliotheken van Elsene. Daar sprak men de studenten toe in de eigen taal, zodat het voor iedereen best wel uitdagend werd. Mooi om zien dat de gemeente Elsene erg veel aandacht besteed aan beide bibliotheken die dan ook nauw samenwerken, wat niet evident is in een omgeving meer meer dan 170 verschillende culturen en waarbij de bevolking om de vijf jaar bijna volledig vernieuwt.

    (foto genomen voor de Wall of Fame van Biblio XL, met een deel van de studenten van Artevelde HS en Henallux)

  • vacature medewerker archiefbeheer – FOD Buitenlandse zaken

    De FOD Buitenlandse Zaken is opnieuw op zoek naar een medewerker archiefbeheer, deze keer voor een startbaanovereenkomst. De uiterste datum van inschrijving is 27 november.

    Je vindt de vacature op onze website en op de website van werkenvoor.be:  Medewerker Archiefbeheer voor de dienst Archief van de FOD Buitenlandse Zaken (Niv. B – Startbaanovereenkomst) (m/v/x) | Workingfor.be (werkenvoor.be)

  • Vacature Coördinator Archiefdepot Vlaamse overheid

    De Vlaamse overheid zoekt een coördinator voor het archiefdepot.

    Ben jij die gedreven, proactieve probleemoplosser die niet bang is voor een uitdaging? Kan je zelfstandig werken en neem je graag je verantwoordelijkheid? Dan ben jij de persoon die we zoeken voor de positie van Coördinator Archiefdepot in het bruisende Vilvoorde!

    Als Coördinator Archiefdepot ben jij de motor van het Archiefdepot in Vilvoorde, de centrale bewaarplaats voor analoge archiefdocumenten van de Vlaamse overheid. Jouw verantwoordelijkheden zijn net zo veelzijdig als boeiend. Binnen de cluster Documentbeheer stuur jij een team aan van 4 collega’s. Samen zijn jullie verantwoordelijk voor het organiseren van bewaargevingen, raadplegingen, Scanning op vraag en vernietigingen. Je bent eveneens verantwoordelijke voor de contacten met klanten. Om dit allemaal vlot te laten lopen, werk je samen met het teamhoofd, de product managers en de andere collega’s van Documentbeheer.

    Tot slot ben je ook nog het gebouwaanspreekpunt voor de Kennissite Vilvoorde. Vanuit die rol verzorg je de contacten met enerzijds de drie andere organisaties in het gebouw en anderzijds met de onderhoudsfirma. Je bent verbindingsschakel tussen drie andere partners in hetzelfde gebouw en de rechtstreekse contactpersoon met onderhoudsfirma’s om ervoor te zorgen dat alles soepel verloopt. Je hebt veel contacten met klanten, collega’s, onderhoudsfirma, transportfirma, … en jouw vermogen om mensen te verbinden, zelfs in uitdagende situaties, maakt het verschil. Je stelt je steeds klantvriendelijk, maar standvastig op en aarzelt niet om problemen aan te pakken en mensen aan te spreken. Kunnen omgaan met verandering en weerstand is dan ook een belangrijke competentie. In Het Archiefdepot van de Vlaamse overheid bewaren wij de analoge dossiers van de Vlaamse overheid. Aangezien dit vaak om bedrijfskritische, gevoelige of vertrouwelijke informatie gaat, is discretie en verantwoordelijkheidsgevoel van het grootste belang.

    Ben jij klaar voor deze uitdaging? Solliciteer dan nu en draag bij aan de essentiële rol van het Archiefdepot binnen het Vlaamse overheidsbeleid. Wij kijken uit naar jouw sollicitatie en de kans om samen met jou onze missie te realiseren!

    Lees meer over de job en het selectieproces in het selectiereglement dat je als bijlage terugvindt op vlaanderen.be/vacatures. Download dit document en hou het bij je.

  • Vacature Bibliotheek Maarkedal

    De gemeente Maarkedal heeft momenteel een vacature voor een halftijdse bibliotheekdeskundige, contractueel B1-B3.

    Zie https://www.maarkedal.be/index.php/nl/bibliotheekdeskundige

     

  • Bergen kaas kasten en informatiebeheer – ziet u het verband?

    Ik kan me niet ontdoen van enkele mijmeringen… en informatiebeheer is al zo ernstig dat we soms even de emoties kwijt moeten? Niet? Ik laat me maar even gaan op deze vroege zondagmorgen…

    Hoe belangrijk informatiebeheer is, zien we dezer dagen nog maar eens… De magistraat die het dossier van de moordenaar van 2 zweden moest behandelen, heeft het dossier nooit in zijn handen gekregen, omdat… het in een verkeerde kast lag….Menig archivaris voelt de haren in de nek stijgen vermoed ik…

    Mensen raken papieren kwijt, leggen iets verkeerd en dan gebeuren de ergste dingen. Ik leef mee met de mensen in oorlogsgebied. Het archief of je eigen kast waar belangrijke informatie in ligt moet maar eens aan flarden geschoten worden… Wie ben je dan nog?

    Systemische fouten hebben soms te maken met niet goed lopende informatieprocessen. Hoe komt het dat een dossier in een verkeerde kast geraakt? Maar ook: waarom was er nog geen vraag uit Tunesië  waarom er (nog) geen reactie vanuit België kwam? Is er dan geen standaard voor het uitwisselen van belangrijke dossiers? Zo geraken dingen vergeten…

    Informatie verkeerd ordenen, bewust ombuigen naar fake news, desinformatie. In een paar maand tijd zien we zoveel krachtige voorbeelden. Je zou er mens en god bij vergeten.

    Er is nog werk aan de winkel! Na informatie aan zee, zie ik bergen werk in de sector. Misschien eens denken aan een “Informatie in de bergen” of Vlaamse Ardennen?  Zo dacht ik het toen ik met dochterlief in het grootwarenhuis  -dat weer nog eens groter werd- inkopen deed… en we hopeloos zochten naar die Appenzeller in de meterslange kaasafdeling. Kazen worden er duidelijk niet alfabetisch geordend, ook niet volgens SISO, of een ZIZO…

    Gelukkig zijn onze bibliotheken, onze kasten niet geordend volgens de kazen…

    Met deze troost en zekerheid van geen te felle geuren kijk ik met frisse blik naar komende week…

    Nog een fijn streepje zondag en anders een goede werkweek…
    Luk

     

  • Informatie aan Zee: sharing is caring

    Het tweejaarlijks evenement Informatie aan Zee is van start gegaan. Twee dagen lang interessante presentaties (met een grote insteek van Artevelde HS en Erasmus HS), standjes en vooral fijne ontmoetingen met collega’s uit diverse sectoren!

    Artevelde HS en Erasmus HS delen een standje – we geven info over ons duaal leren, waar praktijk en theorie hand in hand gaan, we recruteren mensen uit het werkveld die een traject op maat willen en we luisteren naar het beroepsveld om de opleidingen nog beter te doen aansluiten bij de noden!

    Zo waait er ook weer en fris zeewindje doorheen ons aanbod!

  • AI: zegen, pest of iets tussenin

    Hoe moet de informatiebemiddelaar omgaan met AI? Bannen of omarmen? En hoe zit het dan met de informatievaardigheden van toekomstige studenten? Deze, niet al te eenvoudige vragen, schoot assistent-professor Michael Flierl, Ohio State University, af op een talrijk opgekomen publiek op ECIL2023.

    AI, en dan zeker in de vorm van de chatbox CHAT GPT, wordt wereldwijd een zeer grote uitdaging voor zowat iedereen, niet in het minst voor wie met informatie bezig is. Kunnen we studenten en onderzoekers nog ten volle vertrouwen? Hoe herken je teksten die door een AI-programma werden geschreven? Hoe betrouwbaar zijn die teksten.

    Prof. Flierl deed onderzoek naar door AI-gegenereerde teksten en kwam tot de vaststelling dat een aandachtig en van de nodige kennis voorziene lezer de fouten en onwaarschijnlijkheden uit dergelijke tekst kan halen, iets wat het grotere publiek niet kan. Maar door de steeds beter wordende algoritmes dreigt het ook voor de expert problematisch te worden. Bedrijven  achter chatboxes experimenteren ook steeds meer met beeld en geluid. Zo kunnen chatboxes al aanwijzingen geven waar bv. eens tuk gereedschap zich in een gereedschapskoffer bevindt als je hem een foto van die koffer geeft. Ik zag het al zo voor me: een stemmetje in de smartphone van zoonlief die aangeeft dat het mes om het stukje taaie tofu te snijden rechts van zijn bord ligt! Of dat er heus wel een zakdoek in zijn broekzak zit en hij dus zijn mouw niet langer hoeft te gebruiken voor die snotneus.

    De achterliggende boodschap van prof. Fierls betoog was dat we dringend actie moeten ondernemen. AI is op dit moment nog een echte black box. Niemand weet precies hoe de systemen werken en wat ze in de toekomst nog zullen kunnen. Zal elk bedrijf achter de technologie voldoende ethische principes inbouwen? Enkel maar inzetten op de kennis van de informatieprofessional om AI-gegenereerde content te detecteren en hiermee op een correcte manier mee om te gaan, zal in de toekomst niet voldoende zijn. Er zal ook massaal en vanuit verschillende hoeken (politiek, onderwijs,..) druk moeten gezet worden op de grote Tech-bedrijven. Michael Fierl verwees onder meer naar de afspraken binnen de bio-technologie waar bepaalde grenzen (alsnog) niet overschreden worden.

    Een ideale gedachte om de dag waarop het hoger onderwijs op straat komt, mee te beginnen. Zal de volgende betoging er dan één zijn tegen AI? Hopelijk staan er tegen dan geen door AI-aangestuurde robocops langs het parcours!

    Disclaimer: deze tekst werd door een levend persoon geschreven 🙂

  • Hartige groeten uit Krakow

    Het grootste Europese congres rond informatiegeletterdheid ECIL (European Conference on Information Literacy) vindt dit jaar plaats in Krakow.

    De keynote voor dag 2 werd gegeven door prof. dr. Jenna Hartel. Ze vergeleek informatiegeletterdheid met een eilandenrijk – de titel van haar speech was dan ook “An archipelago  of Library and Information Sciencce’. Wist je dat het werk van een bibliothecaris of informatieprofessional kan nog het best vergeleken worden met een sjamaan. Beiden brengen orde in een chaotische wereld. Steeds meer informatiewetenschappers hebben trouwens iets met kaarten en atlassen. Denken we maar aan David Lankes’ “New map of librarianship”.

    Jenna Hartel publiceert trouwens de meest gekke filmpjes over informatiegeletterdheid op haar you tube-kanaal Infideos. Voor Valentijn maakte ze dit filmpje waar ze de bibliothecaris plaatst op het kruispunt van liefde en informatie: https://www.youtube.com/watch?v=UMcwfHsNJwU

    En natuurlijk, op het einde van haar talk was er voor elke aanwezige een….hartje! With love from Krakow!

%d