-
Public Libraries 2030: een glimp op de toekomst van openbare bibliotheken in Europa @De Krook
Hoe ziet de toekomst voor bibliotheken eruit? Het is hun taak om Europese burgers om te toveren tot digitaal geletterden, maar hoe zit het met AI, fakenews en andere digitale evoluties? Kunnen bibliotheken daar (verder) een rol in spelen? En vooral: hoe kan Europa daarin helpen?
© Els Uytterhoeven
Interessante vragen en voer voor een Digital Camp met een 20-tal internationale bibliothecarissen en partners, door Bibliotheek De Krook gecoördineerd via het Erasmus+project “Future of Europe for Public Libraries“. De tweedaagse die gisteren en vandaag doorging, was gevuld met een heleboel interessante lezingen, die telkens aanzet gaven tot een brainstorm in kleinere groepjes, of workshops om een en ander uit te testen.
© Helena De Muynck
© Helena De Muynck
Het ging niet alleen over Digital Innovation, Digital Making en Digital Skills, maar evengoed over Digital Sustainabilty and Democracy en Digital Paradigms. De deelnemers kregen een rondleiding in De Krook, maar bezochten ook de iconische Boekentoren en gingen gisterenavond gezellig samen eten in onze mooie Arteveldestad.
De deelnemers uit Nederland, Denemarken, Tsjechië, Slovenië, Roemenië en Portugal, en de sprekers van de diverse Europese partners sloten af met een workshop met kant-en-klaar lesmateriaal uitgewerkt door Media & Learning, via het SMILES-project, om jongeren uit het middelbaar wegwijs te maken in de wereld van desinformatie en fake news.
Ik mocht dit als vrijwilliger vanuit onze opleiding van dichtbij meevolgen, en hoop stiekem dat ze me meenemen voor het vervolg: 2024@Aarhus!
-
Beschrijfsessie Koers
Verlekkerd op koers en zin om je tanden in onze collectie te zetten? Kom dan naar de gratis workshop in Koers, museum van de wielersport, en (be)schrijfsessie op 11 maart en (be)schrijf mee wielergeschiedenis!
-
Bootcamp open culturele data 2023 (6e editie)
De digitale transformatie brengt heel wat uitdagingen rond open data met zich mee. Principes zoals bruikbare en open data zijn nodig om je te kunnen profileren als betrouwbare online kennisbron. Van nieuwe tools gebruiken, over data op verschillende manieren structureren, tot deze beschikbaar maken voor interne en externe doelgroepen: in een vijfdaagse workshop leer je deze vaardigheden toepassen op jouw collecties, gegevens en beelden.
Datum: dinsdag 25 april tot dinsdag 9 mei 2023
Locatie: Gent en Antwerpen
Organisator: meemoo
-
Hoe AI het leren zal veranderen
Toen OpenAI vorig jaar zijn chatbot ChatGPT uitbracht, was men er snel bij om de dood aan te kondigen van verschillende schrijfgerelateerd werk, zoals schrijven, computerprogrammering en muziekcompositie, maar er werd vooral gewezen naar één sector die vrijwel onmiddellijk de kracht van ChatGPT zou voelen: het onderwijs. Met de technologie van ChatGPT kunnen studenten immers […]
Hoe AI het leren zal veranderen — Progressieve dromen aan de Donk -
Ken je CARTESIUS?
De mooiste kaarten, plannen en luchtfoto’s van België en Midden-Afrika online. Een unieke samenwerking van het Nationaal Geografisch Instituut, de Koninklijke Bibliotheek, het Rijksarchief en het Koninklijk Museum van Midden-Afrika.
-
Vacature archiefmedewerker FOD Buitenlandse Zaken
De FOD Buitenlandse Zaken is opnieuw op zoek naar een medewerker archiefbeheer, deze keer voor een statutaire betrekking. Deze persoon zal gekozen worden onder de laureaten van een meer algemeen examen van administratieve deskundige (niveau B). De uiterste datum van inschrijving is 6 maart. U vindt de vacature op onze website en de website van SELOR:
Administratief deskundigen (m/v/x) – FOD Buitenlandse Zaken, Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking – Selor, selectiebureau van de overheid -
Ontdek de nieuwe genealogische website van het Rijksarchief!
Goed nieuws voor doorwinterde genealogen en al wie op zoek wil gaan naar sporen van zijn of haar voorouders: de nieuwe website met de genealogische bronnen van het Rijksarchief staat online! De zoekrobot bevat ruim 38,6 miljoen pagina’s met geboorte-, doop-, huwelijks-, overlijdens- en begrafenisakten evenals de tienjarige tafels voor heel België. Alle bronnen zijn gratis raadpleegbaar.
-
Het falen van de Gauss-curve
Wat deden onze studenten zoal tijdens corona? Zichzelf bijscholen in statistische verwerking van allerhande data.
Niet altijd even serieus …
Zo presenteerde Lies een intern onderzoek over de schoenmaten van de studenten. Volstrekt nutteloos, maar weergaloos grappig 🙂
Home
