AI: zegen, pest of iets tussenin

Hoe moet de informatiebemiddelaar omgaan met AI? Bannen of omarmen? En hoe zit het dan met de informatievaardigheden van toekomstige studenten? Deze, niet al te eenvoudige vragen, schoot assistent-professor Michael Flierl, Ohio State University, af op een talrijk opgekomen publiek op ECIL2023.

AI, en dan zeker in de vorm van de chatbox CHAT GPT, wordt wereldwijd een zeer grote uitdaging voor zowat iedereen, niet in het minst voor wie met informatie bezig is. Kunnen we studenten en onderzoekers nog ten volle vertrouwen? Hoe herken je teksten die door een AI-programma werden geschreven? Hoe betrouwbaar zijn die teksten.

Prof. Flierl deed onderzoek naar door AI-gegenereerde teksten en kwam tot de vaststelling dat een aandachtig en van de nodige kennis voorziene lezer de fouten en onwaarschijnlijkheden uit dergelijke tekst kan halen, iets wat het grotere publiek niet kan. Maar door de steeds beter wordende algoritmes dreigt het ook voor de expert problematisch te worden. Bedrijven  achter chatboxes experimenteren ook steeds meer met beeld en geluid. Zo kunnen chatboxes al aanwijzingen geven waar bv. eens tuk gereedschap zich in een gereedschapskoffer bevindt als je hem een foto van die koffer geeft. Ik zag het al zo voor me: een stemmetje in de smartphone van zoonlief die aangeeft dat het mes om het stukje taaie tofu te snijden rechts van zijn bord ligt! Of dat er heus wel een zakdoek in zijn broekzak zit en hij dus zijn mouw niet langer hoeft te gebruiken voor die snotneus.

De achterliggende boodschap van prof. Fierls betoog was dat we dringend actie moeten ondernemen. AI is op dit moment nog een echte black box. Niemand weet precies hoe de systemen werken en wat ze in de toekomst nog zullen kunnen. Zal elk bedrijf achter de technologie voldoende ethische principes inbouwen? Enkel maar inzetten op de kennis van de informatieprofessional om AI-gegenereerde content te detecteren en hiermee op een correcte manier mee om te gaan, zal in de toekomst niet voldoende zijn. Er zal ook massaal en vanuit verschillende hoeken (politiek, onderwijs,..) druk moeten gezet worden op de grote Tech-bedrijven. Michael Fierl verwees onder meer naar de afspraken binnen de bio-technologie waar bepaalde grenzen (alsnog) niet overschreden worden.

Een ideale gedachte om de dag waarop het hoger onderwijs op straat komt, mee te beginnen. Zal de volgende betoging er dan één zijn tegen AI? Hopelijk staan er tegen dan geen door AI-aangestuurde robocops langs het parcours!

Disclaimer: deze tekst werd door een levend persoon geschreven 🙂

Eén gedachte over “AI: zegen, pest of iets tussenin”

Geef een reactie

%d