
Vanaf volgend academiejaar introduceert de opleiding Informatiebeheer een nieuw praktijkvak: “Werkveldlab”.
We willen onze studenten zoveel mogelijk laten leren vanuit de praktijk, daarom introduceren we dit jaar het vak Werkveldlab, waarbij een groep studenten, onder begeleiding van een docent, aan de slag gaat met een complex probleem (“wicked problem”) dat relevant is voor de sector.
Bij een graduaatsopleiding staat leren op de werkvloer centraal (minstens 1/3 van de studiepunten). Je krijgt er alle theorie in functie van je beroepspraktijk en leert op een hands-on manier. In dit graduaat bieden we een brede, maar tegelijk verdiepende vorming in de theoretische lessen en laten we studenten zich zoveel mogelijk specialiseren via de praktijkvakken.
Werkpleklab is authentiek en geïntegreerd leren waarbij studenten leren door het werken aan een concrete opdracht/project. Dit werkt niet alleen motiverend voor studenten, maar bevordert ook de transfer van theorie naar praktijk.
Het wordt een multidisciplinair vak, waarin we op zoveel mogelijk competenties willen screenen, wat niet altijd mogelijk is bij andere vormen van werkpleklerenomdat bijv. de mogelijkheden van de werkplek te beperkt zijn. Voorbeelden geven: samenwerken, projectmanagement, procesmanagement, ….
We onderstrepen hiermee het belang van samenwerken, projectwerk en ondernemerschap in onze opleiding én sector. Op die manier kan de student zich verder specialiseren in zijn gewenste interessegebieden. Het biedt tevens mogelijkheden tot samenwerken met de eigen opleiding, met organisaties uit de sector en met andere opleidingen.
Enkele voorbeelden van mogelijke complexe problemen:
- Organisatie XXX viert haar 50 jarig bestaan en komt tot de vaststelling dat ze haar historische documenten niet meer terugvindt.
- Bij organisatie YYY is door de coronacrisis het gebruik van Teams enorm toegenomen. Daardoor is het documentbeheer een chaos geworden.
- Bij organisatie ZZZ is de documentalist op pensioen gegaan. De directie wil van de gelegenheid gebruik maken om het informatiebeheer, zonder taboes, futureproof te maken.
- Gemeente BBB wil haar inwoners helpen de digitale kloof te overbruggen. Graag een performant plan van aanpak en liefst zo goedkoop mogelijk.
Heb je zelf zo’n probleem waarmee je aan de slag wil gaan met onze studenten, neem dan contact op met informatiebeheer@arteveldehs.be.
Naast het nieuwe vak werkpleklab, die de studenten 4 keer zullen moeten volgen, blijven de “klassieke” stages ook bestaan. Ze starten met een meeloopstage en in hun afstudeerjaar werken ze op hun werkplek zelfstandig een project uit.
Meer informatie over ons werkplekleren?
2 gedachten aan “Werkveldlab”