Bronvermelding en auteursrecht

Het blijft toch wel een eeuwig pijnpunt. Overal op het wereldwijde web – en zelfs op deze eigenste blog – worden foto’s overgenomen. Nooit van auteursrecht gehoord? “Natuurlijk wel”, krijg je dan als antwoord. “We geven er toch een bronvermelding bij?”

Jammer genoeg dekt een bronvermelding het auteursrecht niet in. Het is vriendelijk dat je vermeldt waar je de foto “geleend” hebt, maar auteursrecht gaat over de vergoeding die de auteur van een foto krijgt voor het gebruik ervan. Dus eigenlijk moet je de auteur/fotograaf vermelden – en niet zozeer de site waar de foto staat – en bovendien betalen aan de auteur/fotograaf. Tenzij het gaat om rechtenvrije foto’s, zoals te vinden op de sites Pixabay, Freepik of Pexels. Maar ook dan is het vriendelijk de auteur en/of de naam van de site te vermelden (afhankelijk van wat gevraagd wordt).

Nog een laatste opmerking. Geef nooit “Google” in als bron van een foto. Google heeft geen foto’s, Google verzamelt foto’s van andere bronnen. Dus moet je naar die oorspronkelijke bron verwijzen. En ja, indien nodig betalen…

Auteur: Denis

Docent ENW Business & Management - Arteveldehogeschool

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: