Literatuurlijk  :  leesplezier voor en met ouderen

Bron: Op de Thee met Meemee

Een studienamiddag van CVO Groeipunt over Leesplezier voor en met ouderen op donderdag 11/05/2023 van 13.30 u tot 17 u.

In een eerste gedeelte komt Muriël Rubens ons de collectie en de specifieke werking van de Zorgbib toelichten.  Na de koffie zal Helena De Muynck haar project ‘op de Thee met Meemee’ voorstellen.

Deel 1: Wat kan de Zorgbib voor jou doen ? (Muriël Rubens)

Zorgbib (Rode Kruis-Vlaanderen) is meer dan een boek…  Het is een (gratis) bibliotheekdienst voor personen die niet zelfstandig naar de openbare bibliotheek kunnen gaan. Zorgbib wil er voor zorgen dat ook deze personen toegang hebben tot allerhande materialen zoals boeken, strips, cd’s, dvd’s, Daisy boeken, luisterboeken en een heel specifieke collectie voor ouderen.
We zullen het zeker hebben over:

  • Werking van Zorgbib
  • Collectie van Zorgbib
  • Speciale collectie voor ouderen
  • Activiteitenbegeleiding
  • …. 

Muriël Rubens is sinds jaar en dag een enthousiaste stafmedewerker van de Zorgbib (Rode Kruis- Vlaanderen)

Deel 2: Senioren isoleren?  niet volgens de Oosterzeelse jeugd!

Op de Thee met Meemee : intergenerationeel taalproject
Het is een feit dat op kousenvoeten onze leefwereld is ingeslopen: onze oudste senioren die alleen thuis of in een rusthuis wonen, raken vaker de aansluiting met de maatschappij kwijt… Vrienden vallen één voor één weg, familie heeft het druk met werk en eigen gezin, door aanhoudende druk op hun schouders hebben huishoudhulpen en (thuis)verpleegkundigen amper nog de tijd om het werk te doen, laat staan dat er ruimte is om een praatje te slaan. De pandemie die ons al meerdere jaren in de tang houdt, heeft bovendien de weinige initiatieven die er nog waren beknot of laten doodbloeden.
Dat viel ook Helena De Muynck op, en in het kader van haar stage in de Openbare Bibliotheek van Oosterzele zette zij – in samenwerking met enkele partners – een project op poten om de jongere en oudere generaties terug met elkaar te verbinden, met taal als bindmiddel.
Het opzet is een wisselwerking tussen voorlezen en vertellen, met thee (of koffie, …) als overgangsmiddel.

Dat Oosterzele een vuist wil maken tegen vereenzaming, bleek duidelijk door de talrijke aanwezigheid op de kick-off van dit project in de bibliotheek op 5 november 2022.
Suzanne, Jenny, Roger & Jos – de senioren die als rolmodel plaatsnamen in de zetels – waren in de wolken na het voorlezen door de kinderen. De aanwezige voorlezertjes konden de gezapige verhalen van de ouderen dan weer smaken. Er werden onderling zelfs al wilde plannen gesmeed voor een vervolg!
Maar deze kick-off was nog maar het begin. In Oosterzele zijn ze alvast goed begonnen. Maar het zou fijn zijn als het project navolging krijgt in gans Vlaanderen, vanuit andere bibliotheken, of andere organisaties. Ga jij ook mee de strijd aan tegen vereenzaming?

Helena De Muynck is docente in de opleiding Bibliotheekmedewerker GroeipuntGent

Datum : 11/05/2023 van 13.30u tot 17u

Plaats : Groeipunt Gent, Campus Sint-Amandsberg, E.Tinelstraat 92, 9040 Sint-Amandsberg

Info en inschrijven

Auteur: Jan

Manager of People and Information.

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: