American Library Association strijdt voor intellectuele vrijheid

Maxine Lynch ging voor Meta, het vakblad voor de informatieprofessional van de VVBAD, in gesprek met Lessa Kanani’opua Pelayo-Lozada. Lessa is de voorzitter van de American Library Association (ALA) en zet zich in voor intellectuele vrijheid en tegen censuur in bibliotheken.

Wij kunnen ons niet voorstellen dat bepaalde boeken uit de Vlaamse (school)bibliotheken gebannen zouden worden. Gelukkig maar. In de Verenigde Staten van Amerika (VS) is dat echter de harde realiteit. Amerikaanse bibliothecarissen hebben altijd al moeten vechten om de freedom to read, ofwel het recht om te lezen, te beschermen. Sinds vorig jaar is er sprake van een recordaantal challenged en banned books.

Auteur: Jan

Manager of People and Information.

Geef een reactie

%d