Van grot naar bergtop en weer terug

Mountains in Madeira
Eigen foto.

Iemand ooit al gehoord van David Thornburg? Neen. Okee, dan vul ik met plezier dat gat in jullie – en eigenlijk ook wel een beetje mijn – cultuur.

David Thornburg wordt ook wel eens “de eerste futurist in educatieve technologie” genoemd. Zelf houdt hij niet zo van die titel, maar je kan er toch niet omheen dat hij een belangrijke “denker” is. Meer, hij is zelfs een “denker-doener”.

De Amerikaanse auteur oogstte in 2013 wereldwijd succes met zijn boek From the Campfire to the Holodeck: Creating Engaging and Powerful 21st Century Learning Environments. Een hele mond vol, maar kort gezegd komt het neer op het niet te onderschatten belang van de leeromgeving, toepasbaar op zowel bibliotheken als echte klaslokalen.

Thornburg onderscheidt vier elementen in de leeromgeving: de bergtop, de grot, het kampvuur en de drenkplaats. De bergtop is de plek waar overvloedig informatie en kennis gepresenteerd wordt, gedeeld, gepodcast, whatever. De grot daarentegen is er meer voor afzondering, introspectie, reflectie, evaluatie, privacy. Denk aan stille werkhoekjes, waar mensen kunnen focussen.

Kampvuren zijn dan weer plekken waar gelijkgestemden samenkomen, verhalen vertellen, mekaar helpen, samenwerken. Om ons meer uit onze eigen bekrompen denkpatronen te halen, zijn er ook drenkplaatsen. Daar kan je ideeën van heel uiteenlopende aard gaan kruisbestuiven. Eigenlijk kan je het nog het best vergelijken met de klassieke cafétoog, waar mensen van allerlei slag hun mening over de hele samenleving spuien. Soms vruchtbaar, soms irriterend, soms een beetje wrijving veroorzakend.

Hoe dan ook iets om even over na te denken. Bij een goed glas?

Auteur: Denis

Docent ENW Business & Management - Arteveldehogeschool

Eén gedachte over “Van grot naar bergtop en weer terug”

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: