Public Libraries 2030: een glimp op de toekomst van openbare bibliotheken in Europa @De Krook

Hoe ziet de toekomst voor bibliotheken eruit? Het is hun taak om Europese burgers om te toveren tot digitaal geletterden, maar hoe zit het met AI, fakenews en andere digitale evoluties? Kunnen bibliotheken daar (verder) een rol in spelen? En vooral: hoe kan Europa daarin helpen?

© Els Uytterhoeven

Interessante vragen en voer voor een Digital Camp met een 20-tal internationale bibliothecarissen en partners, door Bibliotheek De Krook gecoördineerd via het Erasmus+projectFuture of Europe for Public Libraries“. De tweedaagse die gisteren en vandaag doorging, was gevuld met een heleboel interessante lezingen, die telkens aanzet gaven tot een brainstorm in kleinere groepjes, of workshops om een en ander uit te testen.

© Helena De Muynck

© Helena De Muynck

Het ging niet alleen over Digital Innovation, Digital Making en Digital Skills, maar evengoed over Digital Sustainabilty and Democracy en Digital Paradigms. De deelnemers kregen een rondleiding in De Krook, maar bezochten ook de iconische Boekentoren en gingen gisterenavond gezellig samen eten in onze mooie Arteveldestad.

De deelnemers uit Nederland, Denemarken, Tsjechië, Slovenië, Roemenië en Portugal, en de sprekers van de diverse Europese partners sloten af met een workshop met kant-en-klaar lesmateriaal uitgewerkt door Media & Learning, via het SMILES-project, om jongeren uit het middelbaar wegwijs te maken in de wereld van desinformatie en fake news.

Ik mocht dit als vrijwilliger vanuit onze opleiding van dichtbij meevolgen, en hoop stiekem dat ze me meenemen voor het vervolg: 2024@Aarhus!

Eén gedachte over “Public Libraries 2030: een glimp op de toekomst van openbare bibliotheken in Europa @De Krook”

Geef een reactie

%d