Let’s go phishing!

Prachtig weertje in het vooruitzicht, so let’s go fishing! Gisteren zag ik in het tv-journaal dat het water in de Ourthe en de Lesse veel te laag staat om te kayakken, dus ook om te vissen. Misschien iets anders proberen: phishing?

Mocht je niet weten waar ik het over heb: phishing is het hengelen naar je persoonlijke gegevens. Om er daarna als “phisher” creatief mee aan de slag te gaan. Wat meestal neerkomt op het plunderen van je rekening.

Eigen illustratie.

Ondanks de lage waterstand zijn de phishers tegenwoordig heel druk bezig. Gisteren kreeg ik nog een e-mail van een Australische advocaat. Dat ginderachter in 2016 een landgenoot overleden was zonder nazaten na te laten. En hij had nu van de Australische overheid de toestemming gekregen om in België op zoek te gaan naar iemand aan wie hij de nalatenschap kan schenken. Ietsje meer dan 34 miljoen Australische dollar. Hij was bij mij terecht gekomen, omdat ik een goede reputatie genoot – ahum. Uiteraard zou ik niet het volledig bedrag krijgen: 60% voor mij, 40% voor hem. Alle kosten zouden door hem gedragen worden. Jaja…

En alsof dat nog niet voldoende was, kreeg ik vanochtend op de smartphone een oproep van een nochtans Belgisch nummer. Na mijn “Goeiemorgen, met Denis De Bruyne” kreeg ik een bandje te horen waarin een Amerikaanse jongedame er mij van overtuigde dat er “suspicious activities with your social security number” aan de gang waren. Wat er nog volgde weet ik niet, want ik heb ingehaakt (kan je eigenlijk nog inhaken met een smartphone?).

Wat ik eigenlijk wil zeggen: let heel goed op voor de phishers, want voor je het weet, hang je aan het haakje.

Auteur: Denis

Docent ENW Business & Management - Arteveldehogeschool

Geef een reactie

%d